Πως φτιάχνεται το κεφίρ και τα οφέλη του

http://ridesenses.blogspot.gr/2015/06/blog-post_23.html
Το κεφίρ είναι ένα μίγμα μικροοργανισμών και παράγεται από γάλα και κόκκων κεφίρ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι τύπου γάλα επιθυμείτε (αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο) αλλά να είναι πλήρες. Η τελική μορφή του μοιάζει σαν γιαούρτι.

Προσφέρει τις ίδιες θρεπτικές ουσίες με το γάλα και περιέχει την τρυπτοφάνη που βοηθάει πολύ στην χαλάρωση και ηρεμία του σώματος. Οι κόκκοι του κεφίρ δεν περιέχονται στα έτοιμα κεφίρ του εμπορίου αλλά μπορείτε να τους προμηθευτείτε σε μαγαζιά υγιεινής ή από γνωστούς.

Για την παρασκευή του χρειάζεστε 50 γρ. κόκκους σε 1/2 λίτρο γάλα. Ο χρόνος που χρειάζεται είναι από 12 μέχρι 36 ώρες σε κλειστό βάζο, κατά προτίμηση γυάλινο και χωρίς φως. Το ιδανικό είναι 24 ώρες, αν το θέλετε πιο αραιό θα το αφήσετε 12 ώρες και αν το θέλετε πιο πυκνό 36 ώρες.


Αναλόγως την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αν είναι ζέστη η ζύμωση θα γίνει γρηγορότερα ενώ αν είναι κρύο το περιβάλλον καθυστερεί. Πρέπει τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε να είναι πλαστικά και το βάζο που θα φτιάξετε το κεφίρ, αν θέλετε να το ξαναχρησιμοποιήσετε, να μην το ξεπλύνετε με σαπούνι αλλά μόνο με νερό.

Όταν θα είναι έτοιμο, σουρώνετε το περιεχόμενο του βάζου με πλαστικό σουρωτήρι. Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ και αυτό που θα παραμείνει είναι οι κόκκοι που μπορείτε να τους ξαναχρησιμοποιήσετε.
Για να ξαναχρησιμοποιήσετε τους κόκκους:

Ξεπλύνετε καλά τους κόκκους που βρίσκονται στο σουρωτήρι με κρύο νερό ή γάλα. Στην συνέχεια τους βάζετε σε ένα γυάλινο βάζο και τους καλύπτετε με γάλα ή με νερό. Τους τοποθετείτε στο ψυγείο για να σταματήσουν να αναπαράγονται. Μπορούν να μείνουν εκεί αρκετούς μήνες.

Αναρτήθηκε από: JohnZ

VOTE για την σελίδα

Σχόλια