Σχολική βία και τρόποι αντιμετώπισης

Το λεγόμενο bullying που ονομάζεται τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα θέμα που αφορά όλες τις ηλικίες γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος στην ζωή του, που να μην το έχει βιώσει σε οποιαδήποτε ηλικία και σίγουρα όχι πάνω μία φορά. Απλά ξεκινάει από την σχολική ζωή...
και καταλήγει να το βιώνει ο καθένας στην ζωή του, από τους γύρω του και στην προσωπική του ζωή και στην επαγγελματική. Θα ξεκινήσω πρώτα από το σχολείο, λέγοντας ότι τα παιδιά που ασκούν bullying στα πιο αδύναμα, στην ουσία είναι μια μορφή δύναμης που νομίζουν ότι τους κάνει πιο δημοφιλής στο σχολειό και αυτό επιτυγχάνετε με το να επιβραβεύετε από τους υπόλοιπους μαθητές. Το πρόβλημα πάντα ξεκινάει από την στιγμή που τα παιδιά μεγαλώνουν και διαχωρίζονται σε ομάδες. Τότε ο καθένας προσπαθεί επιδεικνύοντας την δύναμη του να πάρει την καλύτερη θέση στην ομάδα του και το επιδιώκει αυτό χρησιμοποιώντας την δύναμη του στους υπόλοιπους αδύναμους μαθητές. 

Πάντα στο σχολείο μας λέγανε ότι οι πράξεις έρχονται από τα σπίτια μας. Δεν το δεχόμουνα τότε γιατί σκεφτόμουνα ότι δεν έχουν καμία σχέση οι γονείς μου με το τι κάνω εγώ στην ζωή μου. Αλλά κάπου είχαν δίκιο. Ότι οι γονείς δυστυχώς δεν ασχολούνται και τόσο πολύ με τα παιδιά ή και αυτοί που ασχολούνται δεν γνωρίζουν τα πάντα. Εγώ πάλι ρίχνω το φταίξιμο και στους καθηγητές γιατί αυτοί παίζουν πρώτο ρόλο στην σχολική ζωή μας. Τα παιδιά δεν πάνε σχολείο για να μάθουν μόνο γράμματα αλλά πως να επιβιώνουν και μετά από αυτό.

Θα έπρεπε καταρχήν να μάθουν τα παιδιά, όχι μόνο να μην κάνουν bullying αλλά και να μην το επιβραβεύουν. Εάν σταματήσετε ένα παιδί που προσπαθεί να ασκήσει δύναμη σε ένα άλλο παιδί, αυτό θα συνεχίσει να το κάνει γιατί δεν τον ενδιαφέρει τι λένε οι μεγάλοι αλλά τι οι φίλοι του. Άρα θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά πως όταν βλέπουν μια επίδειξη δύναμης να μην επιβραβεύουν αυτόν που το κάνει αλλά να βοηθάνε αυτούς που το βιώνουν ή απλά να μην το δέχονται.

Θυμάμαι στην δική μου γενιά ότι στηρίζαμε ο ένας το άλλον και δεν ασκούσε κανένας βία σε κανέναν. Μόνο αντιδρούσαμε σε αυτούς που κάνανε κάτι άσχημο στους άλλους ή στον εαυτό τους. Ένα παιδί που δεν έχει ζήσει bullying στην ζωή του, δεν θα ασκήσει ποτέ βία σε κανέναν. Παιδιά που το έχουν βιώσει έχουν πολλές πιθανότητες να το ανταποδώσουν σε άλλα παιδιά ή και όταν μεγαλώσουν. Δείχνοντας ότι τώρα έχουν το πάνω χέρι εκείνα. Πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας και τα παιδιά να το καταλάβουν μόνα τους, ότι όταν λέμε ότι επιβιώνει ο ποιο δυνατός να εξηγούμε τι είναι δύναμη.

Δύναμη δεν έχει αυτός που ασκεί βία στον άλλον αλλά αυτός που βιώνει δύσκολες καταστάσεις στην ζωή του και δεν πτοείτε αλλά αντιθέτως στηρίζετε στα πόδια του και αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με θάρρος. Όπως είπα στην αρχή, το bullying δεν το βιώνουν μόνο παιδιά αλλά και μεγάλοι. Πχ. Πας σε μια δουλεία και γνωρίζεις κάποιους ανθρώπους, που στην πορεία από συνάδελφοι γίνονται οι χειρότεροι εχθροί σου. Γίνεσαι καλός στην δουλειά σου και αυτοί από την ζήλεια τους κάνουν τα πάντα για να σε διώξουν. Τι κάνεις?

Όταν είσαι μεγάλος αντιμετωπίζεις διαφορετικά τα πράγματα. Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Θα τους αποδείξεις ότι είσαι δυνατός και ότι δεν θα φύγεις από μια δουλειά που σου επιφέρει χρήματα στο σπίτι σου που τα έχεις ανάγκη. Όταν δείξεις σημάδια δύναμης και όχι αδυναμίας, τότε σε φοβούνται και δεν ασχολούνται ξανά μαζί σου. Πιστεύετε ότι είναι διαφορετικό από την ζωή των παιδιών σας? Πρέπει να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις και να μαθαίνετε στα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.

Οι περισσότεροι γονείς όμως δεν το γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού. Μην περιμένετε πρώτα να το ζήσουν και μετά να μάθουν. Να συμβουλεύετε τα παιδιά σας, ασχέτως τι κάνουν στην σχολική τους ζωή. Είτε το βιώνουν είτε το ασκούν στους άλλους. Πρέπει να επιβλέπουν οι καθηγητές τα πάντα. Όταν βλέπετε κάποιον να ασκεί βία σε κάποιον άλλον, μην μιλήσετε στον ίδιο και το ταπεινώσετε μπροστά στους φίλους του απλά μιλήστε στους φίλους του.

Σχόλια