Πώς να αντιμετωπίσετε την αδυναμία των παιδιών σας και πώς να το αντιστρέψετε

Αδυναμία είναι μερικές φορές δύσκολη λέξη να την εξηγήσεις γιατί μπορεί να νιώθουν πολύ ότι την βιώνουν αλλά λίγοι την βιώνουν στην πραγματικότητα.

Πολλά παιδιά έχουνε μάθει απ’ την οικογένεια τους ότι ο πιο δυνατός και ο πιο έξυπνος επιβιώνει αλλά δεν τους μαθαίνουνε πώς να είναι δυνατοί και πώς να χρησιμοποιούνε σωστά την εξυπνάδα τους. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα κόσμο που νιώθουν πολύ μικροί γι’ αυτόν και δεν μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους. Εάν οι γονείς αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους με τον σωστό τρόπο και όχι με την σύγκριση των προβλημάτων τους, τότε τα παιδιά θα έχουν πιο πολύ αυτοπεποίθηση από ότι εκείνα που τους επισημάνουν οι γονείς τους συνέχεια, ότι τα δικά τους προβλήματα είναι μεγαλύτερα. Σίγουρα είναι, κανείς δεν αμφιβάλει γι’ αυτό, αλλά το παιδί που του μαθαίνουν ότι τα προβλήματα του είναι ασήμαντα, αυτό το παιδί δεν θα μάθει ποτέ τα σημαντικά πια είναι. 

Παράδειγμα

Ένα παιδί ηλικίας 13 με 14 χρονών που πάει (με δυσκολία γιατί δυσκολεύονται να εκφράσουν το πρόβλημα τους ξέροντας  την απάντηση) να πει στους γονείς του το πρόβλημα του και εκείνοι το ακούσουν, δεν λέω ότι συμβαίνει το αντίθετο, και στην συνέχεια του λένε αυτά ΔΕΝ είναι προβλήματα παιδί μου, τότε θα πηγαίνει στο σχολείο και θα νιώθει ασήμαντος. Τι γίνεται μετά. Το παιδί αυτό βγάζει στην φόρα μία αδυναμία στον τρόπο που εκφράζεται, στον τρόπο που κινείτε και αυτό το παιδί θα πέσει πιο εύκολα σε καταστάσεις όπως bullying και για να μην πω χειρότερα και δεν θα πάει ποτέ να το πει στους γονείς του. Γιατί; Γιατί η πληροφορία αυτή μέσα στον εγκέφαλο του είναι ασήμαντη για εκείνους. Τα δικά τους προβλήματα είναι χειρότερα. Να σας πω κάτι;

Τα προβλήματα ανάλογα με την ηλικία αντιμετωπίζονται διαφορετικά και δεν πρέπει να συγκρίνονται. Τα προβλήματα είναι προβλήματα. Όταν μαθαίνουν οι γονείς στο παιδί τους ότι τα προβλήματα του είναι ασήμαντα, τα θεωρεί ασήμαντα, άρα ποτέ δεν θα προσπαθήσει να τα λύσει και δεν θα το μάθει ποτέ στην ζωή του.

Τα παιδιά δεν θέλουν να κάθεσαι όλη μέρα στο κεφάλι τους αλλά να είσαι εκεί όταν σε χρειάζονται. Αν οι γονείς τους μιλήσουν όμορφα και τους πουν ότι την απάντηση θα την βρουν μόνοι τους γιατί είναι έξυπνα παιδιά τότε αυτά θα μάθουν να αντιμετωπίζουν την ζωή μόνοι τους και δεν θα φοβούνται να μιλήσουν εάν νιώθουν ότι μπορούν να σας εκμυστηρευτούν χωρίς να κριθούν από την απάντηση σας.

Όλοι κουβαλάμε στην πλάτη μας το σπίτι που μεγαλώσαμε. Αυτό καθορίζει την ζωή μας και τις επιλογές μας.

Σχόλια