Πως να εγκαταστήσετε και να ρυθμίσετε σωστά το HOME CINEMA 5.1 για τέλειο ήχο


Για την εγκατάσταση ενός Home Cinema 5.1, υπάρχει κάποια διαδικασία περίπλοκη αλλά με βάση οδηγιών που θα πούμε και θα δείξουμε παρακάτω, θα μπορείτε να έχετε τον τέλειο ήχο στο σαλόνι σας.

Θα χρειαστείτε μέτρο και τις μαθηματικές σας ικανότητες. Οι περισσότεροι τοποθετούν τα ηχεία τους σε λάθος σημεία ή δεν κάνουν σωστές ρυθμίσεις. Αν ακολουθήσετε σωστά την παρακάτω διαδικασία, θα δείτε πόσο μεγάλη διαφορά θα έχει ο ήχος στο αυτί σας.

1. Τοποθετήστε το κεντρικό ηχείο στην μέση, πάνω ή κάτω, από την τηλεόραση σας.
2. Το δεξί μπροστινό ηχείο, θα το τοποθετήσετε δεξιά από την τηλεόραση και σε ίση απόσταση το αριστερό μπροστινό ηχείο στα αριστερά της.
3. Το πίσω δεξί ηχείο πρέπει να τοποθετηθεί απέναντι από το δεξί μπροστινό ηχείο και το πίσω αριστερό ηχείο απέναντι από το αριστερό μπροστινό ηχείο.

Παράδειγμα

 
4. Τα πίσω, δεξί και αριστερό, ηχεία θα πρέπει να τοποθετηθούν στο ύψος ή λίγο ψηλότερα από το αυτί του θεατή.
5. Το Subwoofer θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μία οποιαδήποτε γωνία του δωματίου.

Παράδειγμα


Στην παρακάτω φωτογραφία θα δείτε πως μπορείτε να το ρυθμίσετε με μαθηματικό τρόπο αλλά επειδή αυτό είναι πολύ δύσκολο, θα δείξουμε πιο απλούστερη διαδικασία.
 

 


6. Βρίσκετε το σημείο στον καναπέ που να βλέπει ακριβώς στο κέντρο της τηλεόρασης. Τα ηχεία, όπως βλέπετε και στην φωτογραφία, πρέπει να κοιτάνε προς το κέντρο που έχετε βρει.
7. Συνδέετε όλα τα καλώδια των ηχείων με προσοχή πάνω στο Home Cinema, ώστε να μην συνδεθούν σε λάθος θέση.
8. Συνδέετε το Home Cinema στην τηλεόραση. Ο καλύτερος τρόπος είναι με HDMI.
9. Επειδή η απόσταση όλων των ηχείων μεταξύ τους προς το κέντρο του θεατή που βρήκαμε προηγουμένως, πρέπει να είναι ίση, που δεν είναι ποτέ εφικτό, τα περισσότερα Home Cinema έχουν στις ρυθμίσεις ήχου επιλογή ώστε να το ρυθμίσετε χειροκίνητα. 

Με την βοήθεια του εγχειριδίου θα μπείτε στις ρυθμίσεις ήχου και θα δείτε κάτι παρόμοιο όπως στην φωτογραφία.
Ο ήχος από κάθε ηχείο, φτάνει στο αυτί του θεατή που κάθετε στο κεντρικό σημείο της τηλεόρασης, με μία πολύ μικρή διαφορά. Εμείς θα το ρυθμίσουμε σωστά, έτσι ώστε να φτάνει ο ήχος από κάθε ηχείο την ίδια χρονική στιγμή.

10. Για να βρείτε τον χρόνο καθυστέρησης (Delay Time) των μπροστινών ηχείων, πρέπει να μετρήσετε την απόσταση από το κεντρικό σημείο του θεατή έως το δεξί ή αριστερό μπροστινό ηχείο και την απόσταση από το κεντρικό σημείο του θεατή έως το κεντρικό ηχείο. Αφαιρείτε τις δύο αποστάσεις που βρήκατε. Παράδειγμα: 3,68m (σημείο θεατή έως δεξί ή αριστερό μπροστινό ηχείο) – 3m (σημείο θεατή έως κεντρικό ηχείο) = 0,68m. Το αποτέλεσμα αυτό θα το διαιρέσετε με το 0,34 (0,68 / 0,34 = 2). Οπότε στις ρυθμίσεις του Home Cimena στην καθυστέρηση του μπροστινού ηχείου θα βάλετε 2ms.
11. Για τα πίσω ηχεία. Αφαιρείτε την απόσταση του κεντρικού σημείου του θεατή έως το κεντρικό ηχείο, με την απόσταση του κεντρικού σημείου του θεατή από το πίσω δεξί ή αριστερό ηχείο και την διαφορά τους την διαιρείτε με το 0,34. Παράδειγμα: 3m (σημείο θεατή έως κεντρικό ηχείο) – 1,94m (σημείο θεατή έως πίσω δεξί ή αριστερό ηχείο) = 1,06m / 0,34 = 3,1ms και αυτό το συμπληρώνετε στις ρυθμίσεις.

Στην συνέχεια, το επόμενο βήμα είναι να ρυθμίσετε την σωστή ένταση των ηχείων. Μπορείτε εύκολα και οικονομικά να κατεβάσετε στο Tablet ή στο SmartPhone μια εφαρμογή, που μετράει την ένταση του ήχου χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο. Κάντε αναζήτηση στις εφαρμογές για "Sound Meter" ή "dB". Τρέξτε την εφαρμογή και αφήστε το Tablet στο σημείο ακρόασης του θεατή. Τα περισσότερα Home Cinema έχουν τεστ στις ρυθμίσεις τους με έναν ήχο, ο οποίος περνάει εναλλάξ από όλα τα ηχεία κυκλικά. Με το πρόγραμμα που εγκαταστήσατε, ελέγξτε αν η ένταση του ήχου σε κάθε ηχείο είναι ίδια. Εάν έχει διαφορά αυξήστε ή μειώστε ανάλογα τα dB του αντίστοιχου ηχείου από τις ρυθμίσεις του Home Cinema.


Ανάρτηση από: JohnZ 


Αν σας άρεσε το κείμενο μπορείτε να κάνετε LIKE και VOTE παρακάτω ή αν έχετε απορίες μπορείτε να τις γράψετε στο τέλος της ανάρτησης.

VOTE για το κείμενο
VOTE για την σελίδα 

Σχόλια

 1. Καλησπερα Johnz..εχω ενα Sony e2100 και δεν ξερω που ειναι η ρυθμιση delay time..help please..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπέρα Stefanos,
  στο Sony e2100 δεν αναφέρει την ρύθμιση ως delay time, αλλά ως "DISTANCE" ή "ΑΠΟΣΤΑΣΗ". Οι οδηγίες που βρήκα είναι στα αγγλικά, αλλά πιστεύω ότι θα τις βρεις εύκολα και στα ελληνικά. Ακολούθα τις οδηγίες παρακάτω...
  1. HOME
  2. SETUP
  3. AUDIO SETTINGS
  4. SPEAKER SETTINGS
  5. ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ "STANDARD" Ή "FRONT" ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΑ ΗΧΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ.
  - STANDARD ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΗΧΕΙΑ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ.
  - FRONT ΑΝ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΗΧΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.
  6. Στην επιλογή DISTANCE βάζεις την απόσταση του κάθε ηχείου μέχρι το κεντρικό σημείο θέασης.
  7. Στην επιλογή LEVEL ρυθμίζεις την ένταση του κάθε ηχείου (παρ. 11).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. καλησπερα ..μολις χτες πηρα home cinema samsung με κολωνες..τα εχω συνδεσει ολα...αλλα το ραδιοφωνο παιζει κανονικα ....οταν βαζω dvd δεν εχω εικονα..μονο ηχο και οταν βαζω τηλεοραση..τα ηχεια δεν εχουν ανταποκριση...καποια ρυθμιση...ευχαριστω..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλησπέρα. Για πίσω έχω τα διπολα της b&w ds7και η θέση ακρόασης είναι τέρμα πίσω στον τοίχο. Που θα βάλω τα διπολα;;;
  Επίσης τα ηχεία οροφης μπρος πίσω που τα βαζω;;;;
  Ευχαριστώ! !

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου