Η κρίση, η αγάπη και ο φόβος στην ζωή μας

Κάθε μέρα, η ζωή μας είναι γεμάτη εκπλήξεις. Κάποιες φορές είναι καλές και κάποιες κακές. Τώρα ποια δυστυχώς σε αυτήν την δύσκολη ζωή οι εκπλήξεις είναι πιο δυσάρεστες. Οι καταστάσεις που ζούμε έχουν περάσει κάποια μηνύματα στον εγκέφαλο μας δυσάρεστα. Ακόμα και αυτοί που έχουν τον έλεγχο των προβλημάτων τους ή είναι αισιόδοξοι δεν παύουν και αυτοί να προβληματίζονται και να αγχώνονται για το μέλλον τους.

Κάποιοι τα αφήνουν όλα στην μοίρα τους, κάποιοι περιμένουν τα χειρότερα και κάποιοι προσπαθούν να βγάλουν τα προβλήματα τους για την άμεση ή έμμεση λύση τους. Στρέφουν σε ψυχολόγους, σε φίλους, στους αγαπημένους τους ή ακόμα ζητούν βοήθεια από την θρησκεία τους. Κάποιοι προσεύχονται κάθε μέρα και κάποιοι που δεν θέλουν να το δεχτούν κατά βάθος προσεύχονται γιατί ο φόβος έχει καταβάλει την ζωή τους.

Ο άνθρωπος μπορεί να νιώσει δύο αισθήματα που να τον καταβάλουν. Την αγάπη και τον φόβο. Ο φόβος κυριεύει την ζωή μας, το σώμα, την ψυχή μας και μπορεί ακόμα να κυριεύσει και την αγάπη μας. Όπως όταν φοβόμαστε αυτά που αγαπάμε. Μπορεί όμως να αγαπήσουμε αυτά που φοβόμαστε; Εάν αγαπήσουμε τον εαυτό μας, τότε θα αγαπήσουμε τον ίδιο μας τον φόβο. Άρα καταλαβαίνουμε ότι ο φόβος δεν μας βοηθάει πουθενά, ότι η αγάπη μπορεί να μας λύσει τα προβλήματα μας. Η κρίση στην ζωή μας, έχει καταστρέψει την αγάπη που νιώθουμε μέσα μας γιατί θέλουν να πάψουμε να πιστεύουμε στον εαυτό μας. Να νιώθουμε αδύναμοι και ευάλωτοι. Να ξεχάσουμε τα αδύναμα σημεία μας και να πατήσουν τα δυνατά μας. 

Ο Θεός μας έδωσε τη πλήρη άγνοια του εαυτού μας και των δυνατοτήτων μας και εμείς ζούμε στο να πιστεύουμε και να επηρεαζόμαστε από άλλους παράγοντες. Ο Θεός μας δημιούργησε πιστεύοντας σε εμάς και στις δυνατότητες μας και εμείς σαν ανταπόδοση, του δείχνουμε τις αδυναμίες μας. Εκείνος μας παρατηρεί από ψηλά και είναι σε ετοιμότητα να μας βοηθήσει αλλά εμείς δεν δεχόμαστε, ούτε βλέπουμε τα σημάδια του. Μας έδωσε χαρίσματα και μέσω αυτών και της δύναμης μας έχουμε καταφέρει να επιβιώσουμε στην ζωή μας και θα συνεχίσουμε να επιβιώνουμε σε μία διαδικασία ζωής που εμείς επιλέξαμε. Μας έδωσε την ελευθερία της επιλογής να κάνουμε ότι θέλουμε στην ζωή μας αλλά εμείς βασιζόμαστε στους άλλους και στους νόμους και κανόνες της κοινωνίας μας. Το πως θα ζούμε στην ζωή μας είναι επιλογή μόνο δική μας. Είμαστε το πιο μεγαλειώδες, το πιο αξιόλογο και το πιο έξοχο ον που δημιούργησε ποτέ ο Θεός. Αν είχαμε την πλήρη επίγνωση για το ποιοι και πόσο ικανοί είμαστε τότε δεν θα φοβόμασταν κανέναν και τίποτα. 

Ο φόβος μας γυμνώνει, μας αναγκάζει να δώσουμε τα χρήματα και τα ακίνητα μας σε αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να μας αγγίξουν. Τίποτα δεν μας αγγίζει. Πρέπει να ενωθούμε σαν γροθιά όλοι μαζί και όχι να πολεμάμε ο ένας τον άλλον. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε κάτι περισσότερο από αυτό που θέλουν να είμαστε. Για να ελευθερωθούμε πρέπει να σπάσουμε τα δεσμά που μας έχουν δεμένους. Πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί για να κερδίσουμε άξια την ελευθερία μας. 

Μας έχουν διδάξει να φοβόμαστε, ότι ο ισχυρότερος επιβιώνει, ο δυνατότερος νικάει και ο έξυπνος  πετυχαίνει στην ζωή του. Ο Θεός μας καθοδηγεί στην αγάπη και ο άνθρωπος που αγαπάει αληθινά και οι πράξεις του είναι καλές τότε θα κάνει κάτι περισσότερο από το να επιβιώσει ή να νικήσει ή να πετύχει. Θα βιώσει την πλήρη δόξα, του ποιος πραγματικά είναι. Μάθαμε λανθασμένες πληροφορίες ενώ πρέπει να μάθουμε να ακούμε τις διδασκαλίες εκείνων που η σοφία τους προέρχεται από μία άλλη πηγή. Ο Θεός έχει στείλει και πάντα θα στέλνει τέτοιους ανθρώπους ανάμεσα μας. Αλλά αυτό που είναι ικανό για μία τέτοια υπενθύμιση είναι η εσωτερική μας φωνή που πάντα μας λέει πιο είναι το σωστό και πιο το λάθος. Η εκκλησία το παρομοιάζει με τον άγγελο και τον διάβολο που προσπαθούν να πάρουν αποφάσεις για μας αλλά στην ουσία είναι ο ίδιος ο Θεός που μας βοηθάει. Ο Θεός είναι απλά ένας παρατηρητής στην ζωή μας. Εμείς όμως περιμένουμε από κείνον να μας σώσει ενώ εκείνος μας έδωσε όλη την δύναμη που χρειαζόμαστε και τα χαρίσματα για να είμαστε κάτι περισσότερο από αυτό που νομίζουμε. 

Ο κόσμος που ζούμε είναι απλά ένας εικονικός κόσμος. Αλλά όσο ζούμε σε αυτόν πρέπει να μάθουμε να ζούμε σωστά, να προστατεύουμε εμάς και τους συνανθρώπους μας και να αγαπάμε την φύση και να σεβόμαστε αυτά που μας προσφέρει.


Υπάρχουν κομμάτια στο κείμενο από το βιβλίο Συζήτηση με το Θεό.

Σχόλια